Da li je zaštitna medicinska odjeća potrebna za rad u medicini?

Zašto je zaštitna medicinska odjeća bitna?

Zaštitna medicinska odjeća je odjeća koju nose medicinski radnici kako bi se zaštitili od infekcije. Također se naziva medicinskom zaštitnom opremom, izolacijskim haljinama ili medicinskim zaštitnim kostimima.
Obično je napravljena od materijala koji je nepropusan za tekućine i štiti od sitnih čestica.

U konačnici, zatitna medicinska odjea može pružiti niz koristi za obje strane, kako za nositelja tako i za one oko njega. Zaštitom nositelja od izlaganja potencijalno opasnim tvarima i pomaganjem u sprečavanju širenja infekcije, zatitna medicinska odjea može pomoći u stvaranju sigurnijeg radnog okruženja za sve uključene.

zaštitna medicinska odjeća

Šta je zaštitna medicinska odjeća

Zatitna medicinska odjea (ZMO) je vrsta zatitne odjece koju nose medicinski radnici tijekom nekih medicinskih postupaka. Obično je napravljena od materijala koji je nepropusan za tekučine i pruža barijeru protiv infekcije.
ZMO moze uključivati stavke poput haljina, rukavica, maski i zastitnih naočala. Važno je da medicinski radnici nose ZMO kada izvode postupke koji bi ih mogli izloziti tjelesnim tekučinama ili drugim zaraznim materijalima.

Kako se treba nositi zaštitna medicinska odjeća?

Najčešći tip zaštitne odjeće je operacijska haljina. Važno je nositi zaštitnu odjeću kada dolazite u kontakt s pacijentima koji su zaraženi bolestima koje se mogu prenijeti putem krvi ili drugih tjelesnih tekućina. Nošenje zaštitne odjeće može pomoći u sprečavanju širenja infekcije s jedne osobe na drugu.

medicinska radna odjeća

Koliko često se treba mijenjati zaštitna medicinska odjeća?

Nema jednoznačnog odgovora na ovo pitanje jer ono ovisi o nekoliko faktora, kao to su vrsta zatitne medicinske odječe, okruženje u kojem se koristi i koliko često se nosi. Uobičajeno se preporučuje da se zatitna medicinska odjeća mijenja svakih 6 mjeseci kako bi se osiguralo da je i dalje učinkovita.

Uobičajene zabune o zaštitnoj medicinskoj odječi

Postoji nekoliko zajednih zabluda o zaštitnoj medicinskoj odjeći koja se šire. Jedna je da je ova vrsta odjeće samo za liječnike. Ovo jednostavno nije točno – bilo tko može nositi zaštitnu medicinsku odjeću ako je to potrebno ili želi.
Druga zabluda je da je ova odjeća samo za korištenje u bolnicama ili drugim medicinskim ustanovama. Opet, to nije slučaj – zaštitna medicinska odjeća se može nositi bilo kada, bilo gdje.
Na kraju, neki ljudi vjeruju da je zaštitna medicinska odjeća neugodna ili nepraktična za nošenje.
Ovo ne bi moglo biti dalje od istine – ovi odjevni predmeti su dizajnirani kako bi bili udobni i jednostavni za nošenje.