Kao nova, ali bitno povoljnija – tvornički obnovljena računala

Tvornički obnovljena računala mogla bi biti baš ono što tražite

 

Posjedovanje računala postao je uvjet za ostanak u toku zbivanja, bez obzira je li riječ o karijeri, hobijima ili raznim društvenim vezama. Ipak, cijena potpuno novih računala nije uvijek prigodna za svačiji budžet. Srećom, tu su tvornički obnovljena računala.

 

Proizvođači i trgovci računalne opreme često nude obnovljena računala po vrlo povoljnim cijenama, kao i rabljene dijelove računala s kojima se mogu nadograditi postojeći uređaji. Tvornički obnovljena računala pravo su osvježenje na tržištu, budući da se ne radi o pokvarenoj i prašnjavoj opremi s tavana, već potpuno funkcionalnim uređajima. Budući da se iz raznih razloga ne mogu smatrati novima, takva obnovljena računala, kao i rabljeni dijelovi računala, povoljno se prodaju nakon prolaska kroz rigorozan proces vraćanja na tvorničke postavke i podešavanja performansi hardvera i softvera, sve dok u konačnici tvornički obnovljena računala ne nalikuju potpuno novim proizvodima.

 

Uz potrebno znanje o tome što treba tražiti kod tvornički obnovljenih računala i rabljenih dijelova računala, te kako odvagnuti njihove prednosti i nedostatke, kupnja obnovljenih računala može biti pun pogodak.

 

Što su uopće obnovljena računala i kako se razlikuju od rabljenih?

Oznaka „tvornički obnovljeno“ u nazivu „tvornički obnovljena računala“ je krovni pojam koji se odnosi na rabljeni proizvod koji je prošao kroz proces certificiranog popravka radi ponovne prodaje. U računalnoj industriji, obnovljeni proizvodi kreću se od stolnih i prijenosnih obnovljenih računala koja nakon prodaje nikada nisu ni izvađena iz kutije, do rabljenih dijelova računala i tvornički obnovljenih računala koja su bila u upotrebi prije nego što su stavljena u ponovnu prodaju.

 

Na tržištu, pogotovo kada se pretražuju oglasnici i forumi, uz tvornički obnovljena računala javljaju se i rabljeni uređaji, među kojima postoji razlika. „Rabljeno“ se odnosi na uređaje koji su imali prethodne korisnike, a koji se najčešće prodaju u istom stanju u kojem su se našli tijekom vremena. Za razliku od obnovljenih računala, kod rabljenih ne postoji garancija da će sve raditi kako treba. Ipak, pametnom kupnjom rabljenih dijelova računala može se znatno produžiti vijek trajanja i zadovoljstvo korištenja starog uređaja, koji još nije dao sve od sebe.

 

S druge strane, tvornički obnovljena računala podrazumijevaju prolazak kroz temeljit i sveobuhvatan proces obnove koji im jamči kvalitetu i savršen rad. Da bi uopće mogla nositi naziv „obnovljena računala“, uređaji se moraju podrobno testirati i po potrebi popraviti, dok se rabljeni dijelovi računala nužno mijenjaju novima ukoliko su pokvareni ili ne rade kako bi trebali. Prije puštanja u ponovnu prodaju, tvornički obnovljena računala prolaze kroz temeljite provjere s kakvim se uopće ne susreće velika većina novih uređaja.

 

 

Rabljeni dijelovi računala: što dolazi u obzir i na što valja paziti

 

Osim kupnje tvornički obnovljenih računala, velike uštede i iznenađujuća poboljšanja mogu se postići nadograđivanjem postojećeg uređaja nizom rabljenih dijelova računala. Međutim, zbog njihove osjetljive prirode, pojedine rabljene dijelove računala bi valjalo izbjegavati u širokom luku. Komponente kao što su procesor (CPU), kućišta, RAM, ventilatori i monitori spadaju u poprilično sigurne dijelove koji su obično izdržljivi i mogli bi biti odlično ulaganje ako ih se kupuje od pouzdanih izvora. S druge strane, kupovina korištenih diskova za pohranu, matičnih ploča ili grafičkih kartica nikako se ne preporučuje. Navedeni rabljeni dijelovi računala bi vam u konačnici mogli proizvesti više štete i troškova, pa ih je bolje jednostavno kupiti nove.

 

Kada je u pitanju nadograđivanje ili zamjena pokvarenih dijelova, poznata je činjenica da su ovdje u znatnoj prednosti korisnici stolnih računala. Osim što je u samom startu općenito loša ideja upustiti se u kupnju laptopa s namjerom njegovog kasnijeg nadograđivanja, novija prijenosna računala sve je teže nadograditi. Stoga, ako zamjena dijelova ne uspijeva, a kupnja novog laptopa nije opcija, obnovljena računala su sasvim dobar Plan B.

obnovljena računala

 

Tvornički obnovljena računala

 

Zvuči nevjerojatno, ali obnovljena računala su ponekad bolja opcija od novih, iz nekoliko jednostavnih razloga. Osim što za izvrsnu cijenu dobivate još bolju kvalitetu, među tvornički obnovljena računala najčešće spadaju modeli koji su neko vrijeme već prisutni na tržištu i vrlo je lako pronaći dojmove i recenzije njihovih korisnika diljem svijeta. Stoga, kupnjom obnovljenog računala možete biti sigurni da dobivate željenu efikasnost i značajke.

 

Usporedba različitih karakteristika novih i tvornički obnovljenih računala može vam pomoći u odabiru najboljeg uređaja za vaše potrebe. Pritom treba imati na umu da često može biti teško razlikovati obnovljena računala od istih potpuno novih modela, pogotovo kada su u pitanju tvornički obnovljena računala koja nisu bila korištena ili uopće izvađena iz pakiranja.

 

U vremenu u kojem se naglašava potreba za cirkularnom ekonomijom, obnovljena računala predstavljaju izvrsno rješenje u borbi s problematikom tehnološkog otpada. Odabirom tvornički obnovljenog računala, korisnici imaju priliku kupiti uređaj koje je u jednakoj mjeri funkcionalan i moćan kao i novo računalo, ali uz znatno nižu cijenu. Također, poput novih, obnovljena računala kupljena izravno od proizvođača ili pouzdanog prodavača – kao što je OutletClick.com – najčešće dolaze uz garanciju, koja jamči da ne kupujete mačka u vreći.