Markeri u bojama služe djeci i odraslima, za zabavu i profesionalni rad

Markeri u bojama pomažu vam u kreativnijem i zabavnijem izražavanju

 

Ne morate biti profesionalni umjetnik da bi kod kuće imali svoj set markera u boji. Markeri u bojama korisni su za različite aktivnosti. Kada imate vlastite markere u bojama pri ruci, teško ćete naći izgovor da se ne upustite u neku zabavnu ili opuštajuću aktivnost. Ponekad je motivirajuće samo to što su vam markeri u boji na dohvat ruke pa ih poželite iskoristiti za neku svakodnevnu radnju.

Svoje markere u bojama možete koristiti otkrivajući čaroban svijet bojanki.Ne morate imati nikakvog umjetničkog dara za takvu aktivnost s markerima u boji, a rezultat će svejedno biti prekrasna, šarena slika. Korištenje markera u bojama prilikom bojanja kod djece razvija finu motoriku i koordinaciju, dok kod odraslih dovodi do stanja koncentracije i opuštenosti. Kada se uvjerite koliko je korisno imati kod kuće svoj set markera u boji, možete se u zabavne projekte upustiti sami ili s djecom.

Markeri u boji pokazat će vam se jako korisnima tijekom praznika kada se djeca mogu upustiti u samostalne projekte kao što je popularno bojanje kamenja. Odrasli mogu iskoristiti markere u bojama kako bi izradili zabavne planere, tjedne rasporede ili tablice sa zaduženjima za ukućane. Markeri u bojima odlični su u kućanstvu kada treba nešto označiti, etiketirati ili sortirati.

markeri koji se brišu

Različite vrste markera u bojama te kako ih jednostavno prepoznati

Markeri u boji često se prodaju u setovima ili pakiranjima koja uključuju širok raspon raznih boja. Ti setovi mogu se razlikovati po broju markera u bojama i različitim nijansama samih boja, ali osnovna razlika je u tome jesu li markeri u svojoj bazi vodeni ili alkoholni. Alkoholne markere obično smatramo trajnima, a vodene markerima koji se brišu. Obzirom na trajnost markera te na potrebe svog projekta birat ćete koje markere u boji kupiti.

Koristite li svoje markere u bojama često ili u profesionalne svrhe, nije loše razmotriti mogućnost kupnje markera u boji s ergonomskim dizajnom koji će vam olakšati upotrebu. Svakako ćete primijetiti da pakiranja markera u bojama od 6o komada nude širi odabir boja od manjih pakiranja koja tipično sadrže 12 komada, ali možda niste razmatrali kolika je izraženost i jarkost boja u tim pakiranjima.

Tu će markeri u boji na bazi alkohola nuditi jarkije boje, dok će prednost markera koji se brišu biti lakše nijansiranje i uklapanje boja. Markeri u bojama mogu iznenaditi svojom šarolikošću ponude, tako možete već i osnovnim setovima naći neonske, pastelne, metali, zlatne, brončane, srebrne i slične boje.Osim raspona boja, obratite pažnju i na različite vrhove markera u boji jer je moguće da jako uski ili jako široki vrhovi neće odgovarati vašim potrebama i predviđenoj namjeni.

Širina vrha markera u bojama odredit će dizajn vašeg uratka. Ako želite izgled rada koji podsjeća na vodene bojice možete odabrati jako uske markere u boji, dok će širi vrhovi podsjećati na četku. Niste li sigurni kakav točno dizajn želite ili vam je potrebno više odabira, možete se odlučiti za markere u bojama s dvostrukim vrhovima različitih širina.Tako sa svake strane markera možete dobiti različit dizajn linije.

Markere u boji s tankim vrhom možete koristiti za precizne detalje i pisanje na manjim površinama, dok deblji vrh može poslužiti za velike fontove ili ispune. Kada kupujete markere u bojama za svoje aktivnosti, razmislite koliko vam je važno da se boja ravnomjerno raspoređuje i koliko želite da traje izvorni pigment kojeg marker ostavlja. Markeri u boji koji su na bazi alkohola obično su trajniji i sporije blijede. Markeri koji se brišu manje su jarkih boja, nisu trajni i brže blijede. Markeri na bazi alkohola ostavit će ravnomjerniji trag od markera koji se brišu, stoga se češće koriste u profesionalne svrhe.

Markeri u boji zaslužuju svoje mjesto u paletama profesionalnih umjetnika

Markeri u bojama su odličan prvi odabir ako se želite ozbiljno posvetiti umjetničkom izričaju, jednostavno se koriste posebno kada tek trebate razviti tehnike poput sjenčanja ili preklapanja boja. Za početak su bolji odabir markeri koji se brišu jer ne zahtijevaju od vas da već imate razvijene sigurne i ujednačene poteze. Markeri koji se brišu obično ne dobivaju dovoljno pažnje u umjetničkom svijetu što je potpuno nezasluženo.

Boja ovih markera nije toliko jarka kao onih na alkoholnoj bazi i treba im dulje vremena da se osuše, ali markeri koji se brišu imaju neke jedinstvene prednosti. Markeri koji se brišu ostavljaju trag sličan vodenim bojama što omogućava nježno nanošenje boje, jednostavno razrjeđivanje i po potrebi uklanjanje.

Kod markera koji se brišu trebate pripaziti na vrijeme sušenja jer se nepažnjom vaš rad može razmazati. Također, ako nanosite sloj za slojem, papir može popucati jer su markeri koji se brišu zasićeni vodom. Za razliku od markera na bazi alkohola, markeri koji se brišu ne ostavljaju miris te ih je ugodno koristiti u manjim, zatvorenim prostorima. Markeri koji se brišu odličan su odabir za početnike i jer su povoljniji po cijeni.