Korištenje viseće dizalice u svrhu optimizacije radne površine

Viseće dizalice: rješenje za maksimalnu iskoristivost radnog prostora

Ako u industrijskim halama, skladištima, radionama i energetskim postrojenjima uputimo pogled prema stropu, najvjerojatnije ćemo ugledati mosne ili viseće dizalice. Bilo da je u pitanju tzv. Hangy dizalica ili neki oblik klasične mosne dizalice sa sajlom, njihova je funkcija uvijek ista: transportirati teret po prostoru na moderan i siguran način, tako da ne ometa ostale radne procese.

U svrhu povećanja produktivnosti i prevencije nesreća, viseće dizalice – za razliku od drugih mosnih dizalica koje imaju nosive stupove – dizajnirane su na način da njihova struktura ni jednim svojim dijelom ne dotiče tlo, već se, u obliku pokretne uzdužne grede ili „mosta“, kreće po voznoj kompoziciji postavljenoj na strop ili krovnu konstrukciju.

Princip rada mosne dizalice sa sajlom – vožnja po tračnicama

dizalice sa sajlom

Na gredu svake mosne dizalice pričvršćeno je užno vitlo. Zahvaćeni teret moguće je podizati i spuštati, ali i premještati prema oba kraja grede (tj., ulijevo ili udesno) do tračne konstrukcije, zahvaljujući pokretnom mehanizmu koji omogućuje vitlu da se po njoj kreće.

Pokretanjem grede mosne dizalice po nosivim tračnicama, teret se prenosi uzduž prostora (tj., unaprijed i unatrag). Zbrajanjem svih pravaca kretanja tereta, iz računice proizlazi da je korištenjem mosne dizalice moguće pokriti površinu prostorije po dužini poprečnih tračnica i širini koja odgovara njihovoj međusobnoj udaljenosti.

Hangy dizalica: vrsta viseće dizalice koja povećava iskoristivu površinu

Za razliku od spomenutog primjera mosne dizalice, čija je greda i pripadajući sustav kotača svojom težinom postavljena na same tračnice, Hangy dizalica spada pod viseće dizalice. Njezin je most ovješen na tračnice i kreće se po njihovom donjem pojasu, kao da s njih – visi. U praktičnom smislu, to znači da sam most može biti širi od međusobne udaljenosti nosivih tračnica.

Pravilnom optimizacijom položaja i dužine svih nosivih konstrukcija, Hangy dizalica maksimalno iskorištava prostor, budući da dozvoljava vitlu da se po mostu kreće i izvan okvira nosivih tračnica viseće dizalice.

Usprkos ograničenoj nosivosti, viseće dizalice vrlo su efikasne

Opisani mehanizmi imaju svoje prednosti i ograničenja. Standardne mosne dizalice koje se voze po tračnicama povoljna su rješenja za premještanje teških tereta, no ne omogućuju maksimalnu iskoristivost prostora za manevriranje teretom kao Hangy dizalica, koja pak ima ograničenu maksimalnu nosivost.

Ukoliko se ne radi o teretima koji premašuju iznos od dvije tone, viseće predstavljaju optimalna rješenja za oslobađanje prostora od potpornih stupova i poboljšavanje sigurnosti i produktivnosti u tvorničkim i skladišnim objektima.