Ispod plašta jednostavnosti grafitne olovke krije se njezina prava moć

Grafitne olovke i dalje igraju važnu ulogu u našim životima

Usprkos dominaciji računala i mobitela, kemijske, tehničke i grafitne olovke uz najobičniji list papir još uvijek spadaju među najkorištenija pomagala za bilježenje i prenošenje informacija, ideja, misli i stavova. Kao i ostatak spomenutog pribora, grafitne olovke dio su naše svakodnevice. Dok grafitne olovke HB predstavljaju zlatnu sredinu kada je riječ o pisanju, za crtanje su mnogo primjerenije debele grafitne olovke.

Riječ je o priboru za pisanje koji se u slučaju grafitne olovke HB sastoji od zaštitne drvene šipke, čijim se šiljenjem dolazi do punjenja koje je mješavina grafita i gline; nasuprot tome, debele grafitne olovke uopće nemaju drveno kućište.

Iako u svojem nazivu sadrže riječ „olovo“, grafitne olovke nikada u sebi nisu imale ni trunke ovog prilično otrovnog metala. Bez obzira na njihove razlike, to se jednako odnosi na grafitne olovke HB i na debele grafitne olovke. Naime, u šesnaestom stoljeću kada je otkriven i kada se počeo koristiti za izradu pisaljki, grafit se pogrešno smatrao vrstom olova, a ta se pogreška do naših dana zadržala u imenu grafitne olovke.

Svaki školarac zna da je treba imati: što su grafitne olovke HB?

Od svih postojećih vrsta grafitne olovke, zasigurno najpoznatije i najzastupljenije su grafitne olovke HB. Naime, grafitne olovke dijele se po različitim stupnjevima tvrdoće, od kojih svaki ima svoju oznaku: F (firm), H (hard), B (black) ili, kao kombinacija zadnje dvije – HB. Grafitne olovke s posljednjom oznakom prevode se kao „umjereno tvrde“ i zapravo su u samoj sredini tog spektra, čije ekstreme čine grafitne olovke s oznakama 9H (najtvrđa) i 9B (najmekša).

Olovke u H spektru, koje su tvrđe od grafitne olovke HB, imaju više gline u grafitu pa ostavljaju tanji i svjetliji trag, te se koriste za preciznije tehničke crteže. One koje su u B spektru, mekše su od grafitne olovke HB jer imaju manje gline u mješavini; budući da ostavljaju masniji i tamniji trag, takve se grafitne olovke koriste za skiciranje i umjetničko crtanje.

Smještene tik uz one s nešto tvrđom oznakom F, grafitne olovke HB povezuju ova dva svijeta i u svojem punjenju sadrže jednak omjer grafita i gline. Na taj način, grafitne olovke HB zapravo su multifunkcionalne, tj. svojom su teksturom jednako prikladne za pisanje i crtanje. Takva neutralnost i svestranost već dugo čini grafitne olovke HB osnovnom pisaljkom školaraca, koji ih s vremenom prigrle kao najdraži izbor olovke.

grafitne olovke

Debele grafitne olovke za umjetničke duše – sloboda prilikom crtanja

Za razliku od „standardnih“ olovaka s tankim punjenjem u prepoznatljivom drvenom kućištu, debele grafitne olovke više nalikuju pasteli ili kredi, budući da nemaju spomenuti drveni omotač.

S obzirom na to da se koriste isključivo za potrebe crtanja, skiciranja i izrade umjetničkih radova, debele grafitne olovke nemaju drvenu ovojnicu kako bi se mogle lakše koristiti prilikom sjenčanja većih površina. Bez drvenog sloja na putu, većim komadom čistog grafita moguće je pomoću debele grafitne olovke postići ravnomjernije i ujednačenije tonove, te sve to činiti višestruko brže i jednostavnije.

Iako istinski umjetnici i crtači znaju da je prilikom naleta inspiracije teško sačuvati ruke čistima, debele grafitne olovke se ipak oblažu tankim slojem laka ili papira koji sprječava prljanje, a koji se jednostavno može ukloniti po potrebi. S najčešćim rasponom od nekoliko nijansi između oznaka B i HB, grafitne olovke ovog tipa naročito su pogodne za ostavljanje jakih tragova, posebno na velikim površinama.

Što čini grafitne olovke nezamjenjivim priborom za pisanje i crtanje?

Uz iznimno povoljnu cijenu i činjenicu da je se može nabaviti na gotovo svakom koraku, najveće prednosti grafitne olovke zasigurno leže u jednostavnosti njezinog korištenja: kada grafitni vrh postane istrošen, tup ili se pak odlomi, može ga se vrlo lako naoštriti pomoću šiljila, kojim se pritom uklanja i višak drvene ovojnice; u slučaju debele grafitne olovke, za njezino se oštrenje može koristiti nož.

Također, za razliku od kemijske ili nalivpera, gumicom za brisanje je moguće ukloniti svaki zapis ili crtež koji je učinjen pomoću grafitne olovke, što je čini savršenim priborom za različite radnje koje zahtijevaju urednost, preciznost ili pak privremenost samog zapisa. Pritom, grafitne olovke HB često imaju gumicu pričvršćenu na njihovom gornjem kraju, što ih istovremeno čini priborom za pisanje i brisanje.

Grafitne olovke su stoga važna pomagala za raznolike prilike, bilo da se njima služimo u školi, na poslu ili u slobodno vrijeme. Osim na papiru, mogu se koristiti i na brojnim drugim površinama kao što su drvo, karton, beton, kamen, pločice, lim ili stiropor. S obzirom na  spomenute razne stupnjeve tvrdoće grafitnog punjenja, svatko može vrlo lako pronaći savršeni tip grafitne olovke za svoje potrebe.

Nekoliko zanimljivosti za kraj. Trajnost i potencijal najobičnije grafitne olovke je nevjerojatan: pomoću ovog jednostavnog pribora za pisanje i crtanje moguće je povući trag duljine pedeset kilometara! Usto, savršeno piše na bilo kojoj temperaturi ili položaju našeg tijela, a neće nas iznevjeriti ni ako je koristimo u svemiru.